previous arrow
next arrow
Slider

RAVINNOSTA JA LIIKUNNASTA

Ruoka on yksi suurista nautinnon lähteistämme. Ne meistä, jotka ovat pääseet myös liikunnan tuoman hyvän olon tunteen piiriin allekirjoittavat varmasti liikunnan olevan yksi nautinnon lähde.

Ravitsemuksen ja liikunnan vaikutuksia terveyteen on tutkittu jo vuosikymmenten, jopa vuosisatojen ajan, joten tietoa alkaa olla jo melkoisen paljon.

Muista, että ei ole mitään tarpeeksi hyvää tekosyytä olla liikkumatta ja pitämättä itsestään huolta! Mieti miten hyvää arkiliikuntaa ovat tavalliset askareet sekä sisällä että ulkona. Sen jälkeen on kiva antaa itselleen hyvällä omallatunnolla aikaa levätä ja nauttia hyvästä, tervellisestä ruoasta. Tarkoituksenahan meillä jokaisella olisi oppia syömään terveellistä ruokaa omaan normaalipainoon nähden oikea määrä. Myös herkuttelu kuuluu asiaan, kunhan se ei ole jokapäiväistä 🙂

Painoindeksi ja terveys

Pitkissä tutkimuksissa on seurattu painoindeksin merkitystä terveydelle. Tutkimuksissa on todettu, että painoindeksin ollessa 30 ja sen yli, kuolleisuus kasvaa merkittävästi. Kuolleisuuden riskin kasvamista selittää ylipainon aiheuttamat sairaudet, aikuisiän diabetes, verenapaine- ja sepelvaltimotauti, aivohalvaus. Lievä lihavuus (BMI 25–29) ei lisää kuolleisuutta, mutta sairastuvuutta kylläkin. Nivelrikko polvissa ja alaselän vaivat ovat yksi yleisimmistä vaivoista, aiemmin mainitut sairaudet mukaan lukien.

Paino vaikuttaa jokapäiväiseen toimintaamme ja tutkimuksissa on huomattu, että kaikki kestävyyttä vaativa toiminta vaikeutuu ylipainon johdosta. Suuria muutoksia on todettu myös lihaskuntotesteissä, lähinnä vatsalihaksissa ja yläraajojen lihaksissa. Huono tasapaino ja lihavuus liittyvät myös toisiinsa. Sen lisäksi tuki – ja liikuntaelintensairauksia on ylipainoisilla normaalipainoisia enemmän. Mitä enemmän painoindeksi kasvaa sitä enemmän tulee myös työpoissaoloja sekä ennen aikaisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kasvaa.

Suomi on lihavuustilastoissa Pohjoismaiden kärkipäässä! Ei kovinkaan imarteleva saavutus. Pitäkäämme siis jokainen hyvää huolta omasta, ainulaatuisesta kehostamme!

Painonmuutokset

Lihominen tapahtuu yleensä pitkällä aikavälillä ja tarkoittaa sitä, että elimistö on saanut pitkään enemmän energiaa kuin mitä se kuluttaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kukaan ei ole syömättä lihava. Laihtumisen pitäisi näin ollen ollen yhtä yksinkertaista: elimistön tulee saada vähemmän energiaa kuin mitä se kuluttaa.

Kehon keventyessä pienenevät myösikin energiantarve, perusaineenvaihdunta, liikunan vaatima energiantarve sekä kokonaisenergiankulutus. Tämän vouksi laihtuminen hidastuu vähitellen ja saattaa jopa loppua kokonaan mikäli ruokavaliota ei tasaisesti kevennetä.

Painoon vaikuttavat tekijät

Miksi toinen lihoo helpommi kuin toinen ? Ihmisen paino ja  sen muuttuminen ovat monien asioiden summa. Painoon vaikuttavat yleensä ottaen perimä, elintavat ja sairaudet. Perimällä katsotaan olevan suurin merkitys painoon. Painon pienenmiseen ja suurenemiseen vaikuttavat energiankuluts, makumieltymykset sekä ruokahalu. Perimän takia osalla on vaikeata saada pysymään painonsa normaalilukemissa.

Elintavoilla on suuri merkitys painon kehittymiselle. Lihomista edistävät alkoholi ja energiapitoinen, rasvainen ruokavalio. Vihannekse, hedelmät, marjat ja kuitupitoinen ruoka puolestaan auttaa huolehtimaan terveydestä ja pysymään hoikkana.

Päivittäisellä liikunnalla on suuri merkitys sekä mielenvireyden, että painonhallinnan kannalta. Se auttaa kuluttamaan energiaa. Eniten lihovat yleensä sellaiset henkilöt, jotka eivät ole kiinnostuneita painonhallinnasta ja terveistä elämäntavoista ja sellaiset, joiden ympäristö ei  edesauta liikkumista ja itsestä huolehtimista.

Elimistön reagointi painoon

Lihavuus yleistyy 60 ikävuoteen saakka. Toisilla painoa kertyy hitaasti, mutta varmasti ja toisilla puolestaan  äkillisesti, hyppäyksittäin. Eri elämäntilanteissa rutiinimme muuttuvat ja painoa voi alkaa kertyä juuri sen vuoksi. Samalla tavalla painoa voi lähteä myös laskemaan. Muuta siis arkirutiineitasi, jolloin aikataulusi muuttuu ja luultavasti ruokailuaikasi ja tottumuksesi muuttuvat myös. Ne tilanteet, jotka ovat ennen saaneet sinut syömään ovatkin nyt harvemmassa.

Elimistömme sisäinen varoituskello ei kerro aivan kaikkea, vaikka kuuntelisimme kehomme viestejä tarkasti. Erityisen huonosti varoituskellomme toimii sillon, kun ruoka on rasvaista. Muita seikkoja voivat olla; ruoan suuri määrä, tottumukset, ajatukset, seura. Nämä sallivat meille syömistä ja juomista ilman nälkää tai janoa.

Lähteet: Borg, P., Fogelholm, M., Hiilloskorpi, H.; Liikkujan ravitsemus. Edita 2004

Jaa somessa: