previous arrow
next arrow
Slider

JUOKSUHARRASTUKSEN ALOITTAMINEN

Suomalaisista jo noin 500 000 harrastaa juoksemista ainakin kerran viikossa. Juoksuharrastus on helppo ja halpa  tapa kuntoilla. Aika ja paikka eivät ole ongelmia; tossut jalkaan ja menoksi, vaikka vain 15 minuutiksi!

Juoksu kehittää tehokkaasti sydän – ja verenkiertoelimistön kuntoa. Juoksu on tehokas apu myös painonhallinnassa, mutta harjoittelun alussa tulee huomioida ylipainon määrä, koska juostessa niveleen kohdistuu kävelyä huomattavasti suurempi rasitus. Painon pudotuksen voi siis aloittaa nivelille turvallisemmalla lajilla ja siirtyä sitten pikkuhiljaa juoksun pariin.

Juostessa käytämme elimistömme energiavarastoja tehokkaasti ja näin ”uimarengas” saa helposti kyytiä 🙂 Juoksuharjoittelu kehittää tehokkaasti myös alaraajojen lihaksistoa. Myös psyykkinen vaikutus on niin juoksulla kuin muullakin liikunnalla erittäin tärkeää. Juoksu ja kuntoilun aloitettuasi älä unohda kehon huoltoa eli venyttelyjä!

Malta aloittaa juoksuharrastus kevyesti. Alkuun riittä pari – kolme kertaa viikossa. Tärkein varuste, jonka tarvitset on hyvät jalkineet. Kenkiin kannattaa satsata, mutta niiden hankinnassa tulee huomioda kenkien käyttötarkoitus ja se mitkä ovat sinun tavoitteesi, eli aiotko juosta maratonin vai onko ajatuksissasi ainoastaan kunnon kohottaminen ja hyvän mielen saavuttaminen juosten. Asiantuntevalta myyjältä saat apua kenkien hankinnassa.

Voit aloittaa juoksu harjoittelun esimerkiksi kävely-juoksu harjoituksella.

Tässä sinulle aloittelevan juoksijan esimerkkiviikko:

ma: kävely – juoksu harjoitus

ti: reipas kävely/ sauva- tai tehokävely 30 – 45′

ke: lepo

to: kävely-juoksuharjoitus sekä lihaskuntoliikkeet

pe: lepo

la: omavalintainen liikunta 30 – 45′

su: pitkä 45 – 60′ lenkki oman tuntemuksen mukaan kävelyä ja juoksua

Jaa somessa: