previous arrow
next arrow
Slider

SYÖMISEN HALLINTAA

Olet päättänyt pudottaa painoasi ja mietit miten sen tekisit? Sinun on hyvä tietää se, että ravinnon vaikutus painon tippumiseen on 70 – 80 % ja liikunnan merkitys noin 20 – 30 %. Liikunnan tehtävä onkin kunnon kohottaminen, mielen virkistäminen sekä painon pitäminen kurissa.

Ravinnon vaikutukset ovat suuremmat ja siksi onkin hyvä miettiä miten painoaan pudottaa. On hyvä jos, olet jo päätöksesi tehnyt, mutta mieti miksi? Kenen takia? Oletko valmis muuttamaan tiettyjä asioita päästäksesi tavoitteeseesi?

Olisi tarpeen syödä pieniä aterioita monta kertaa ( 4 – 7 ateriaa) päivässä, joten älä jätä aterioita väliin. Se voi aiheuttaa ongelmia….. nälkä iskee, makeanhimo iskee ja siinä ollaankin sitten jo lipsuttu takaisin vanhoihin tapoihin. Muista, että syömällä hyvin kaikkia ravintoaineita kulutukseesi ja normaalipainoosi nähden oikeat määrät, painosi kyllä tippuu.

Kuinka kauan on mennyt, että painosi on noussut nykyisiin lukemiin? Ole siis valmis käyttämään aikaasi myös terveellisen elämän löytämiseen. Painon putoaminen 0,5 – 1 kg/ viikossa on sopiva tahti. Hiljaa hyvä tulee. Lisää arkiliikkumista ja aloita jokin uusi harrastus. Liikunnan tarkoitus on kuluttaa energiaa ja auttaa meitä jaksamaan.

Säännöllinen ateriarytmi on hyvä tapa rytmittää syömistä eikä tarvitse koko ajan asettaa omaa tahdonvoimaansa koetukselle. Vähennä herkkujen ostamisen määrää, leipomisen määrää, koska jo herkkujen näkeminen voi olla toisille liian suuri houkutus. Osta tai leivo vain silloin kuin tarve vaatii!

Pidä kerran viikossa herkkupäivä, jolloin voit luvan kanssa syödä haluamiasi herkkuja. Sen jälkeen palataan taas takaisin päiväjärjestykseen ja seuraava herkuttelupäivä on jo viikon kuluttua 🙂

Muista, että ruoan tarkoitus on se, että jaksaisimme suorittaa päivittäiset toimintamme sen energian avulla. Ei niin että keräämmä elimistöömme talteen liiasta ravinnosta saatua ylimääräistä energiaa, joka sitten nostaa painomme ylöspäin ja vie terveyttämme alaspäin.

Lähteet; Liikkujan ravitsemus

Virtaa, uuden sukupolven terveystieto, Atena kustannus, 2005

Jaa somessa: